digital marketingredactie & copyschrijftraining

Een wervende vacature schrijven? Dat doe je met deze 5 tips.

Cactus Communications schrijftraining

Een goede vacaturetekst schept de juiste verwachtingen en trekt de juiste kandidaten aan. Klinkt logisch, maar hoe doe je dat?

1. Schep de juiste verwachtingen

Om de juiste verwachtingen te scheppen, moet je bij het opstellen van een vacaturetekst vooral zelf heel goed weten wat de job inhoudt. Een aantal belangrijke vragen zijn; In welk team komt de persoon terecht? Wat is de doelstelling van dit team? Met welke andere functies binnen de organisatie zal deze persoon vooral contact hebben? Welke verantwoordelijkheden horen bij de job en in welke concrete rollen vertalen die zich? Waar haal je in deze job je voldoening uit?

Ga bij jezelf na welke vragen jij als sollicitant zou hebben bij de openstaande functie en het sollicitatieproces. Weet je het antwoord op een van je vragen niét, vraag het dan na zodat je in de vacaturetekst alle relevante informatie kan meegeven. Dit is sowieso een gouden tip voor iedereen die wel eens een tekst schrijft: stel je de vragen die je lezer zich ook kan stellen en tracht die zo eenduidig mogelijk te beantwoorden.

2. Wek interesse voor je vacature

Een ‘juiste’ kandidaat is iemand die de juiste vaardigheden, ervaring en attitude heeft om de job goed uit de voeren én gemotiveerd is om zich voor jouw bedrijf of organisatie in te zetten.

Een duidelijke omschrijving van alle must-haves en nice-to-haves is zeker belangrijk. Maar al te vaak geeft een werkgever vooral heel goed aan wat hij verwacht van kandidaten – en dat is soms een hele waslijst – maar zegt een vacaturetekst weinig over wat de kandidaat mag verwachten van de job of de werkgever.

Wil je de interesse wekken van geschikte kandidaten, begin dan je vacaturetekst met wat de job te bieden heeft. Zijn de uren aantrekkelijk? Is er veel afwisseling? Leer je veel bij on-the-job? Kan je groeien binnen de organisatie? Misschien is er wel veel aandacht voor welzijn binnen jouw organisatie en ergonomisch werken? Kortom, waarom zou iemand ervoor kiezen om voor jou aan de slag te gaan.

Denk er dus aan dat er in heel veel sectoren een war-for-talent woedt. Waar talent zich een tiental jaar geleden als het ware moest verkopen aan een bedrijf, zijn die rollen nu veelal omgekeerd.

3.   Gebruik wervende taal

Wees helder en to the point. Niemand houdt van een lange, vage vacaturetekst met veel ballastwoorden. Lees je tekst dus niet enkel na op correct taalgebruik en spelling, maar ga ook na welke woorden niets toevoegen. Weinigzeggende adjectieven als ‘dynamisch’, ‘gedreven’ of ‘flexibel’ vervang je beter door concrete informatie. Erg voor de hand liggende verwachtingen laat je beter weg. Wanneer je een copywriter zoekt, spreekt een vlotte pen voor zich.

Afhankelijk van je bedrijfsidentiteit en je doelpubliek kan je kiezen voor een eerder neutrale tekst of een met veel ‘schwung’, maar maak je tekst in elk geval actief. Vermijd de passieve vorm of vage termen en spreek de kandidaat zoveel mogelijk aan.

Sluit ten slotte je vacaturetekst af met een duidelijke call-to-action. Maak duidelijk wat kandidaten moeten doen om te solliciteren en geef hen ook de mogelijkheid om vragen te stellen. Dat doe je door een contactpersoon te vermelden waar kandidaten naar kunnen mailen of bellen bij vragen.

4.   Word gezien

Oké. Je bent met deze tips aan de slag gegaan, je hebt er alle nodige tijd en moeite in gestoken en je hebt nu een schitterende vacaturetekst voor je. Nu moet je er nog voor zorgen dat hij gelezen wordt.

Publiceer hem daarom op verschillende kanalen om zoveel mogelijk potentiële kandidaten te bereiken. Je eigen website, gratis of betalende jobsites behoren tot de mogelijkheden. Afhankelijk van je doelpubliek kan je ook kiezen voor een advertentie in de krant of een campagne op sociale media.

Steeds vaker worden campagnes op sociale media ingezet om kandidaten te bereiken die (al dan niet actief) op zoek zijn naar een (nieuwe) job. Naast een aantrekkelijke vacaturetekst heb je voor zo’n campagne ook leuke beelden nodig en een kort wervend tekstje erbij dat potentiële kandidaten aanzet tot doorklikken. Zorg voor een gelijkaardige tone-of-voice in je campagnetekst en je vacaturetekst.

Opdat actief werkzoekenden je vacature gemakkelijk zouden vinden op jobsites, is het belangrijk om een goede functietitel te kiezen. Kies voor een genderneutrale functietitel die de lading dekt en die wellicht als zoekwoord gebruikt wordt door jouw doelgroep. Software Ninja klinkt leuk, maar met Software Developer wordt jouw vacature beter gevonden. Het is ook zinvol om in de vacaturetekst synoniemen van mogelijke zoekwoorden te gebruiken. In ons voorbeeld van Software Developer kan je bijvoorbeeld ‘ontwikkelen’ en ‘programmeren’ in je tekst verwerken.

5.   Verzorgde follow-up

Zo, nu heb je een wervende vacaturetekst met visibiliteit, een belangrijk element in de candidate journey. Het zou zonde zijn om de volgende schriftelijke touchpoints niet even goed te verzorgen. Denk daarom nu aan een doordachte tekst voor je mail naar kandidaten die niet geselecteerd worden voor een volgende stap én een enthousiaste mail voor kandidaten die je graag ontmoet voor een gesprek of uitnodigt voor een test.

Door de communicatie met toekomstige collega’s tot in de puntjes te verzorgen, zorg je voor een positieve ervaring en een mooie start!

 

Overtuigd van de voordelen van een wervende vacaturetekst? Ga met onze tips aan de slag of doe beroep op onze copywriters.

 

Auteur: Veerle Van Hoecke is ervaren copywriter en draagt helder communiceren hoog in het vaandel. Samen met Bjorn geeft ze de schrijftrainingen van Cactus Communications.