redactie & copySEO

Ben jij al klaar voor Google for Jobs?

google for jobs

Af en toe laat technologie-gigant Google de wenkbrauwen fronsen wanneer ze in het nieuws komen. Maar wanneer ze een nieuw product lanceren, gaan vooral de ogen fonkelen. Een van de nieuwkomers is Google for Jobs. Google schudt hiermee aan de schouders van het rekruteringslandschap en zou wel eens grote impact kunnen hebben. Dat moet de toekomst uitwijzen. Wat het betekent voor jouw vacaturetekst, lees je nu al in dit artikel.

 

Een job zoeken? Gewoon googlen.

Wereldwijd is Google for Jobs al in verschillende landen uitgerold. In Europa is dat al zo in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Frankrijk en Nederland zijn als volgende aan de beurt. België volgt, al is het nog niet duidelijk wanneer.

Als werkzoekende houdt het in dat je simpelweg in Google naar vacatures kan zoeken die aan jouw voorkeuren voldoen. Als werkgever heb je er een krachtig kanaal bij, àls je er in slaagt om in de top drie van de zoekresultaten te komen.

Bij een zoekopdracht zal Google eerst advertenties tonen, dan de drie hoogst scorende zoekresultaten van de Google for Jobs widget, dan pas de organische zoekresultaten.

 

Hoe verover je een plaatsje?

Nederlands vacaturespecialist Frank van Beek helpt ondernemingen met unieke vacatureteksten in moeilijke rekruteringstrajecten. Hij geeft de goede raad mee: ‘Bereik is heel belangrijk voor het succes van je vacature. Google for Jobs gaat hier een belangrijke rol in spelen en dus is het een boot die je niet wil missen. Doe je huiswerk en zorg dat je vacatures aan boord komen.’

Dat doe je door drie aspecten aandacht te geven:

  1. Distributie: publiceer je vacature op meerdere kanalen; je eigen website, jobsites met groot bereik, LinkedIn… Dat doe je wellicht nu al om zoveel mogelijk potentiële kandidaten te bereiken.
  2. Gestructureerde data: op technisch vlak moet je pagina ‘structured data’ bevatten. Dit maakt het makkelijk voor Google om bijvoorbeeld publicatiedatum, locatie van de job en het dienstverband uit te lezen. En dat helpt niet alleen om de resultatenpagina te structureren, maar ook om filters toe te passen.
  3. Een geoptimaliseerde vacaturetekst: hoe je een wervende vacaturetekst schrijft, lees je in dit artikel. Wil je je vacaturetekst specifiek voor Google for Jobs optimaliseren, focus dan op de 5 tips hieronder.

 

Wat betekent Google for Jobs voor jouw vacaturetekst?

1. Kies een standaard functietitel

De dagen van de Marketing Jedi, de Customer Succes Guru of de .NET-Ninja zijn geteld. Niemand kan raden welke hippe functietitel jouw bedrijf bedacht. Daarom zoekt iedereen gewoon op de zoekterm ‘Marketeer’ of een ‘.NET-developer’. En dat is meteen de beste reden om een standaard functietitel te kiezen voor jouw vacature. Zo wordt ze beter gevonden.

2. Gebruik synoniemen

Maar je tekst nu volproppen met de zoekterm ‘Marketeer’ is uit den boze. Zowel het algoritme van Google, als de mensen die het lezen, knappen er op af. Gebruik daarom synoniemen of andere woorden die de context van de rol duidelijk maken.

3. Kom snel ter zake

Kom meteen ter zake in de introductie. De zoekresultaten tonen immers enkel de eerste regels van jouw vacaturetekst. Het zijn die regels die de potentiële kandidaat moeten overtuigen om door te klikken. Alle moeite die je hebt gestoken in het verschijnen in de zoekresultaten, moet hier verzilverd worden. Begin daarom niet met je bedrijfsgeschiedenis, maar met het antwoord op vragen als Welk doel vervul je in deze rol? en Waar haal je je voldoening uit in deze job?

4. Hou de lezer geboeid

Beantwoord zoveel mogelijk vragen die potentiële kandidaten hebben. Dat is niet enkel interessant voor de kandidaten, het helpt je ook hoger in de zoekresultaten te verschijnen. Hoe langer mensen op je vacaturepagina blijven plakken, hoe beter namelijk. Maar hou het relevant, uiteraard.

5. Geef alle concrete info

Geef zoveel mogelijk concrete info mee. Een adres ingeven is beter dan enkel de stad. Het salaris meegeven helpt ook. Dat is niet evident maar helpt wel om hoger te ranken en dus door meer potentiële kandidaten gezien te worden.

We sluiten af met een extra tip van vacaturespecialist Frank van Beek: ‘Heeft het algoritme je succesvol gerankt? Vergeet dan niet dat het uiteindelijk geen algoritme, maar een mens van vlees en bloed is die op ‘die knop’ moet drukken. Wees creatief, onderscheid je vacature en geef jezelf ook op deze boot bloot!’

Wil jij ook hogere respons op je vacatureteksten? Ga met onze tips aan de slag of doe beroep op onze copywriters.

 

Auteur: Veerle Van Hoecke is ervaren copywriter en draagt helder communiceren hoog in het vaandel. Samen met Bjorn geeft ze de schrijftrainingen van Cactus Communications.