Geen categorie

5 thuiswerktips in tijden van Corona

thuiswerken

Sinds een paar dagen werken we bijna allemaal van thuis uit en ik hoor in mijn directe omgeving dat dat voor veel mensen geen pretje is. ‘Hoe doe jij dat toch? Ik loop na amper drie dagen al de muren op!’ vragen ze me.

Al sinds 2009 werk ik thuis, de eerste paar jaar niet altijd voltijds en zeker niet altijd met evenveel succes. Mijn klanten en collega’s zie ik niet zo vaak in levende lijve. Dat is niet altijd prettig weten jullie nu, maar intussen mag ik mezelf gerust een expert noemen op het vlak van thuiswerken.

Dit zijn mijn tips voor de kersverse thuiswerkers die al op de rand van een zenuwinzinking balanceren.

1. Laat dat joggingspak in de kast liggen

Kruip niet in je pyjama achter je pc. Laat die joggingsbroek in je kast liggen en trek de kleren aan die je ook zou aantrekken mocht je wel naar je werk gaan. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat je een heel slecht gevoel over jezelf en je job krijgt wanneer je tot het middaguur in je pyjama zit te werken. Sta om dezelfde reden ook vroeg op.

2. Maak een strakke planning

Thuiswerken vergt best wel wat discipline (die zin ga ik straks nog eens gebruiken bij een volgende tip). Maak daar duidelijke afspraken met je gezin over wanneer je wel en niet werkt, zeker nu de kinderen ook thuis zijn.

Als je echt moeite hebt met zelfdiscipline, is het zinvol om je effectief gewerkte uren op een blaadje bij te houden. Dat zal aanvankelijk confronterend zijn, wanneer je ziet dat je op een ‘werkdag’ van 8 uur eigenlijk maar 5,5 uur echt doorgewerkt hebt, maar op termijn werkt het je zelfdiscipline in de hand.

3. Niet werken = niet werken

Beslis voor jezelf (en je gezin) wanneer je werkdag begint en vooral wanneer die stopt. Zet je pc uit wanneer je niet werkt. Als je thuis werkt, loop je immers het risico om na een tijd heel lange uren te maken. Je begint dan om zes uur ’s ochtends, je werkt de hele dag rustig maar inefficiënt. Dat is geen drama, maak je jezelf wijs, want eens de kinderen in bed zitten, kan je nog een paar uur ongestoord werken.

Zo deed ik dat vroeger ook. Na een tijdje werd werken tot middernacht de norm en voelde ik me schuldig wanneer ik om half tien mijn pc uitschakelde. Dat kan niet de bedoeling zijn en je houdt het ook niet vol, geloof me. Trek de deur achter je dicht en ga volledig offline wanneer je niet werkt. Zet je telefoon gerust uit ’s avonds. Dat is niet onbeleefd of schaamteloos, maar verstandig.

4. Probeer niet te werken wanneer het niet lukt

Belangrijk voor wie thuis werkt terwijl ook de kinderen er zijn. Werk zoveel mogelijk op ‘ongestoorde’ momenten, maar probeer niet te werken wanneer je vermoedt dat het toch niet gaat lukken. Wanneer je kinderen geanimeerd moeten worden, neem je daar best de nodige tijd voor. Probeer dat niet tussendoor te doen, terwijl je ook wat mails beantwoordt en aan het koken bent. Dat werkt niet. Het leidt alleen maar tot wederzijdse frustratie.

5. Doe geen huislijke taken wanneer je werkt

Thuiswerken vergt best wel wat discipline (had ik dat al gezegd?). Het is heel aantrekkelijk om snel even naar de slager te fietsen, de droogkast leeg te maken, het gras af te rijden (in je joggingspak uiteraard), maar je doet dat beter niet. Blijf ook weg van sociale media tijdens de werkuren. En ja, op zich zijn dat allemaal kleine klusjes die heus geen uren tijd kosten, maar ze onderbreken je werkdag nodeloos, waardoor je weer het risico loopt lang en inefficiënt te werken. En daar wordt niemand vrolijk van.

 

Veel succes!